Meistä moni haaveilee, että voisi poimia itse kasvatetut vihannekset ja tarjoilla niitä kesän päivällisillä. Kaikki kunnia lannoitteille, vedelle ja auringonpaisteelle, mutta sadonkorjuujuhlan perustan luot jo suunnitteluvaiheessa. Kasvatuskausi saa alkaa!
Määrittele omat edellytyksesi
Aloita miettimällä, kuinka ison määrän haluat kasvattaa ja minkä tarkoituksen puutarhasi täyttää. Kuinka paljon sinulla on mahdollisuus kasvattaa? Oletko matkoilla suurimman osan kesää? Helmikuussa on helppo uppoutua unelmiin, mutta realistisella omien edellytysten mukaisella kasvattamisella sato onnistuu suuremmalla todennäköisyydellä.
Lista!
Mitä kasveja haluaisit puutarhaasi tai siirtolapuutarhapalstalle? Tee lista niistä satokasveista, joita haluat kasvattaa. Löydät paljon inspiraatiota puutarhablogeista ja kauppapuutarhasta. Mieti, mitä haluat syödä ja keskity sellaisiin kasveihin, joiden tiedät tulevan käyttöön ruoanlaitossa. Jos pidät haasteista, on aina mukava ottaa joku kasvi kokeiluun joka vuosi!
Piirrä ja luonnostele
Nyt olet määritellyt edellytykset, on aika aloittaa luonnostelu! Siemenpusseissa on tietoa siitä, miten kasvit viihtyvät parhaiten. Joidenkin kasvien paikkaa on vaihdettava vuosittain, jotkut kasvavat parhaiten yhdessä. Toiset vaativat paljon tilaa, kun taas toiset voidaan istuttaa tiiviisti. Suunnittelemalla maan ennen siementen kylvämistä annat kasveillesi parhaat mahdolliset edellytykset!
Suunnittele oma puutarhakalenterisi
Kasvattaminen on henkilökohtaista ja sitä ohjaa asuinpaikkasi kasvuvyöhyke, se, onko sinulla kasvihuonetta ja tietysti se, mitä kasveja haluat kasvattaa. Kun suunnittelet omaa puutarhakalenteriasi, voit merkitä siihen itsellesi tärkeät päivämäärät. Kuten viimeiset yöpakkaset, milloin eri vihannekset esikasvatetaan ja milloin niitä voi alkaa istuttaa. Seuraavana vuonna voit lähteä liikkeelle mallistasi ja tehdä muutoksia sen pohjalta.
Arvioi ja paranna
Aivan kuten kaikessa, harjoitus tekee mestarin. Jos kirjoitat muistiin, mitä teet puutarhassasi, niihin on paljon helpompi palata ja arvioida, mikä toimi hyvin ja mitä kannattaa muuttaa seuraavana vuonna. Siksi on fiksua lisätä kalenteriisi lisäsivuja muistiinpanoja ja luonnoksia varten. Talvikaudella, kun puutarha lepää, on täydellinen ajankohta aloittaa seuraavan kauden suunnittelu!